5.30.2006

ο eugene meatyard φωτογράφιζε κυρίως τα weekends



Ο Eugene Meatyard είναι ίσως ο λιγότερο εντυπωσιακός απο τους μεγάλους εκπροσώπους της τέχνης του. Οι φωτογραφίες του δεν βγαζουν μάτια,δεν εχουν την προφανή ευφυία που κάποιος αντιλαμβάνεται με την πρώτη στις φωτογραφίες ενός Bresson, ενός Suddek, ενός Kertesz, ενός Roy DeCarava ή όποιου άλλου ιερού τέρατος της τέχνης που μαγκώνει τον χώρο και τον χρόνο μπορείτενα ανασυρετε στην μνήμη σας. Η τεχνη του Meatyard είναι πιο υπόγεια, πιο μυστικιστική, [ολοκληρωτικά spiritual επιτρέψτε μου να την χαρακτηρίσω] και γι'αυτο πιο συναρπαστική. Φωτογράφιζε κυρίως τα weekends και σχεδόν αποκλειστικό του θέμα ήταν τα παιδιά του.Ενα θέμα τόσο απλό και κοινότυπο που δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω πως κατάφερνε να τον μετατρέπει σε ένα σύμπαν τόσο μοναδικά ονειρικό. Eίχε το gift να αποτυπώνει στο φωτογραφικό χαρτί έναν παραμυθένιο κόσμο που μόνον αυτός έβλεπε και για καλή μας τύχη, μας τον άφησε κληρονομιά.
Θυμήθηκα αυτόν τον σπουδαίο αμερικάνο χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, απλά απόψε μου επέστρεψε μια φίλη το Family Album [το γνωστότερο αλμπουμ του] το οποίο της είχα δανείσει. Το ξεφύλισα και παλι λίγο πριν πάρει την θέση του στην βιβλιοθήκη.

[ Πέθανε απο καρκίνο το 1972, στις τρείς τελευταίες πόζες απο το τελευταίο φίλμ που τράβηξε,φωτογράφησε τον εαύτο του να χάνεται σε ένα λιβάδι. Τι γλυκός τρόπος να αφήσεις το τελέυταίο σου αποτύπωμα ! ]

2 comments:

cheshire cat said...

πολύ ωραίο...

Delta Lamda said...

εαν δεν γνωριζεις την δουλειά του να τον ψάξεις, τ'αξίζει.
[tnx anwy;-]